Laatste bericht uit Bolgatanga
Door: Marlies
Blijf op de hoogte en volg Marlies
22 Maart 2012 | Ghana, Bolgatanga
Hier is alweer mijn laatste bericht uit Bolgatanga. Ik heb deze week mijn enquêtes uitgedeeld en ze zijn goed ingevuld, dus ik ben klaar hier met mijn onderzoek. Volgende week zijn er examens op de scholen en de week erop is het paasvakantie en zijn de scholen dus gesloten. Er wordt dus geen voorlichting meer gegeven en meer onderzoek doen is dan ook niet mogelijk. Mede hierdoor en het feit dat het voor mijn gezondheid verstandig is niet langer te blijven dan nodig is, heb ik besloten om eerder terug te gaan. Aanstaande zaterdag zal ik aan mijn terugreis beginnen en ben dan begin van de week weer in Nederland. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad hier, veel geleerd en een hoop nieuwe ervaringen opgedaan. Het was fijn werken en onderzoek doen bij de YHFG en mijn gastgezin is erg lief en zorgzaam voor mij geweest. Ze begrijpen dat ik terugga en vinden het leuk als ik nog een keer terugkom: zelfs mijn hele falmilie en vrienden zijn welkom, dus wie zin heeft......
Natuurlijk heb ik ook de afgelopen dagen weer het een en ander beleefd. Zo ben ik naar verschillende scholen geweest om daar mijn enquete-onderzoek uit te voeren. Van te voren was ik al met YHFG collega Abigail, naar de scholen gegaan om daar toestemming te vragen en een afspraak te maken. Op de dag zelf ben ik zelf naar deze scholen gegaan en natuurlijk was er geen student. Dus moesten de desbetreffende studenten bij elkaar gezocht worden en na een tijdje wachten had ik eindelijk de groep en heb ik mijn enquêtes uitgedeeld en hebben ze dit ingevuld. Het is belangrijk dat ze de voorlichtingslessen gevolgd hebben waarover de enquête gaat. Ondanks dat ik dit van te voren aan ze vraag, zitten er altijd weer een aantal tussen die de lessen niet gevolgd hebben, maar toch de enquête invullen en hierop aangeven dat ze niet één van de lessen hebben gevolgd. Dit betektent dat deze enquêtes ongeldig zijn en niet meer gebruikt kunnen worden. Maar ik heb uiteindelijk genoeg geldige en ingevulde enquêtes, dus kan ze nu gaan analyseren. Eén van de vragen uit de enquêtes was om hun geboortedatum op te schrijven. Hier in Ghana is het gebruikelijk dat je genoemd wordt naar de dag waarop je geboren wordt (dit is je eerste naam), vervolgens een ghanese naam en als derde naam een engelse naam. Zeker de studenten met een wat lager kennisniveau denken alleen aan de dag zelf, de soort dag waarop ze geboren zijn (maandag, dinsdag....). Ik moet ze dan één voor één duidelijk maken dat er ook nog een datum bijhoort, maar dat is lastig. Uiteindelijk begrijpen ze het toch en kunnen ze hun geboortedatum invullen.
Kortom, ook het afnemen van de enquêtes was weer een ervaring, maar met goed resultaat.
Gisteravond is de stroom uitgevallen in Bolgatanga. Dit hoeft niet erg te zijn, maar als dit hier gebeurd dan heb je ook uren geen stroom en dan heb je ook geen stroom voor de ventilators. Aangezien het hier overdag meer dan 40 graden is en het 's avonds en 's nachts amper afkoeld, is een ventilator wel prettig. Toen het gebeurde was ik in mijn gastgezin en zij riepen meteen: "Dit wordt een vreselijke nacht." De zaklamp stond al klaar (dit maken ze regelmatig mee) en hiermee konden de kaarsen aangestoken worden. Iedereen liet verder alles uit zijn/haar handen vallen en ging op de bank zitten en heel stil zitten om het zo lang mogelijk uit te houden (vanwege de hitte). Na 5 minuten had ik het al ontzettend heet, dus had ik uit de ijskast een bevroren yoyhurtdrink gepakt en hieraan kon ik mijn handen afkoelen (i.p.v. een kop thee om je handen aan te warmen). Na een half uur was het ontdooid en kon ik het ook opdrinken, nog lekker koud. Aangezien we nog steeds geen stroom hadden, heb ik na een tijdje maar een douche gepakt om iets af te koelen en ben naar bedgegaan om daar stil op mijn bed te gaan liggen en hopelijk in slaap te vallen. Ik had een bevroren zak met ijs in een handdoek gewikkeld en meegenomen in bed zodat ik was kouds tegen me aan kon leggen. Ook had ik voor de zekerheid een slaappilletje genomen en ik heb heerlijk geslapen. 's nachts rond een uur of 2 sprongen alle lichten aan en ook mijn ventilator, we hebben weer stroom! Ik dacht dat dit een vervelende ervaring zou worden, maar het viel mee en heb gelukkig nog wat uren kunnen slapen.
De komende twee dagen ben ik nog in Bolgatanga en ga ik genieten van mijn laatste tijd hier!
22 Maart 2012 - 10:01
Amber:
Geniet van de laatste paar daagjes en een goeie reis terug naar het zonnige nederland :) -
22 Maart 2012 - 10:56
Marie-José:
Heel veel plezier nog, geniet er nog maar van en hopelijk blijft de stroom het doen.
Groetjes Marie-José -
22 Maart 2012 - 12:55
Pauline:
Nou sister, ik heb altijd wel zin in een reisje, dus als jij betaalt ga ik graag een keer met je mee terug!!!
Wat beleef je elke keer toch maar weer een hoop.. Ik ben trots op je hoe je het daar allemaal doet, regelt en volhoudt. De omstandigheden zijn ook niet altijd even prettig zo te lezen. Geniet nog lekker van de laatste daagjes en tot snel.
Dikke kus van je kleine zusje! -
22 Maart 2012 - 16:02
Frans En Karin:
We zijn blij dat je dit weer hebt kunnen meemaken. Je schrijft ook heel leuk.
Goede reis.
idd is het hier ook prachtig weer. Dat scheelt. -
23 Maart 2012 - 07:50
Berno:
Beste Marlies,
Leuk om je reisverslag te lezen! Succes met de laatste loodjes daar.
Berno
23 Maart 2012 - 08:23
Ankie:
Lieve Marlies,
Wat fijn dat je het onderzoek al helemaal hebt kunnen afronden. Ik vond het heel leuk om al je avonturen te lezen en wat schrijf je het allemaal leuk en goed op. Geniet nog van de laatste dagen, pas goed op jezelf en een hele goed reis terug naar Nederland.
Liefs, Ankie x